10 Φεβρουαρίου 2013

Σεμινάρια Ριζοσπαστικής Γεωγραφίας 2012

Η ανάδυση της ριζοσπαστικής γεωγραφίας


Τι είναι η ριζοσπαστική γεωγραφία και πότε εμφανίζεται. Από την γεωγραφική και περιβαλλοντική αιτιοκρατία στη γεωπολιτική, τον ποσιμπιλισμό και την ποσοτική επανάσταση στις δεκαετίες 1960-1970. Η ανάδυση της ριζοσπαστικής γεωγραφίας μέσω της ανάλυσης της κοινωνικής και εκμεταλλευτικής οργάνωσης των πόλεων. Ανρύ Λεφέβρ, Ντέιβιτ Χάρβεϋ και το περιοδικό Antipode.

Αναφορές και ερείσματα στους «κλασσικούς» (Κ. Μαρξ, Φρ. Εγκελς, Ρ. Λούξεμπουργκ). Η σημασία του χώρου στους αναρχικούς γεωγράφους Κροπότκιν και Ρεκλού. Εφαρμογές στην Κομμούνα του Παρισιού και στον Ισπανικό Εμφύλιο. Υλίστριες Φεμινίστριες και α-πολεοδομιστές στην ΕΣΣΔ. Η συμβολή του Αντόνιο Γκράμσι (συμμετοχή Χάρης Κωνσταντάτος).

Η πολιτική και η κοινωνική συγκυρία στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960 και η Παρισινή σχολή ριζοσπαστικής κοινωνιολογίας της πόλης. Το ζήτημα της γαιοπροσόδου, κράτος, πόλη και συλλογική κατανάλωση. Κοινωνικά κινήματα πόλης, αυθαίρετα σε Λατινική Αμερική και Ελλάδα.

Η συμβολή του Φερνάντ Μπρωντέλ, του Ανρύ Λεφέβρ και του Νίκου Πουλαντζά. Οι Καταστασιακοί και η «ψυχο-γεωγραφία». Η κίνηση των ριζοσπαστικών ιδεών και η σημασία των περιοδικών και των επιστημονικών συναντήσεων (συμμετοχή Ρούλη Λυκογιάννη).

Οι «χρυσές» δεκαετίες του 1970 και 1980 για τη ριζοσπαστική γεωγραφία. Οι καθοριστικές συμβολές του Ντέιβιτ Χάρβεϋ και της Ντορήν Μάσσεϋ. Μελέτες και πρακτικές για τις πόλεις και τις περιφέρειες το 1970-80. Η οργάνωση του χώρου στις τότε σοσιαλιστικές χώρες.

Φεμινιστικές προσεγγίσεις του χώρου και έμφυλες προσεγγίσεις στη γεωγραφία (συμμετοχή Ντίνα Βαΐου).

Μετά-το-φορντισμό. Συνέδρια, διεθνείς συναντήσεις, περιοδικά. Μεταμοντέρνο και πολιτισμική στροφή στη γεωγραφία. Τόπος και τοπική ανάπτυξη. Κοινωνική κλίμακα, ορια/σύνορα, αποκένωση του κράτους.

Μετά-αποικιακές προσεγγίσεις στη γεωγραφία. Γεωγραφικές έννοιες στο έργο του Μισέλ Φουκώ. Η παγκοσμιοποίηση και τα νέα κοινωνικά κινήματα με χωρικές αναφορές. Ριζοσπαστική γεωγραφία και η σημερινή κρίση στην Ελλάδα και Νότια Ευρώπη (συμμετοχή Δήμητρα Σιατίτσα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.