Νέα έκδοση: Περιβαλλοντικές συγκρούσεις και κοινωνικά κινήματα

ejolt6_low_001Το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου από τον Μάιο του 2012 έως τον Μάιο του 2016 συμμετείχε στο εκπαιδευτικό δίκτυο 8 Ευρωπαϊκών και μη-Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, 2 MKO και 1 περιβαλλοντικού συμβουλευτικού οργανισμού με τίτλο: “ENTITLE: European Network of Political Ecology”.

Παράλληλα με το δίκτυο ENTITLE, οι υποψήφιοι διδάκτορες συμμετείχαν εθελοντικά στη δημιουργία και τον εμπλουτισμό ενός παγκόσμιου χάρτη καταγραφής και ανάλυσης περιβαλλοντικών συγκρούσεων και κινημάτων: – https://ejatlas.org/. Στη δημιουργία του παγκόσμιου χάρτη, ο οποίος εμπλουτίζεται συνεχώς, συμμετέχουν ερευνητές/τριες, ιδρύματα, ΜΚΟ και κοινωνικά κινήματα που αναλύουν και παρουσιάζουν περιπτώσεις συγκρούσεων σχετικών με το περιβάλλον ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα, ο υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος και υπότροφος του δικτύου ENTITLE, Γιώργος Βελεγράκης σε συνεργασία με την υποψήφια διδάκτωρ του ΕΚΠΑ Ερμιόνη Φρεζούλη (που είχε και την κύρια εποπτεία), περιέγραψαν 12 κινήματα/συγκρούσεις τα οποία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του έργου. Την γραφιστική επιμέλεια του βιβλίου είχε ο Θάνος Ανδρίτσος, υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Γεωγραφίας.

Θεωρήσαμε ότι έχουν ενδιαφέρον, ως πληροφορία και ως μέθοδος, για το ελληνικό επιστημονικό κοινό και γι’ αυτό τα παρουσιάζουμε και ως ανεξάρτητο ηλεκτρονικό βιβλίο. Κρατήσαμε για οικονομικούς λόγους το αρχικό αγγλικό κείμενο και τους περιγραφικούς περιορισμούς του Environmental Justice Atlas.

Το βιβλίο.